Öt izgalmas nap a csodálatos Erdélyben

66 600 Ft

Eredeti ár:86 600 Ft Kedvezmény:-23%

Kívánt mennyiség:

Öt izgalmas nap a csodálatos Erdélyben - Időpont: 2020.06.17-20
Ár: 66.600 Ft/fő


Egy hölgy utasunk társításra vár!

Az 5 napos erdélyi körút ára tartalmazza:
-buszos utazás
-szállás 1 éjszakára Kalotaszentkirályon vendégházakban, magyar családoknál
- szállás 3 éjszakára félpanziós ellátással zetelakai panzióban
-félpanziós ellátás: reggeli és vacsora 5 napon keresztül
-utaskísérő az autóbuszon
-idegenvezetés a teljes program alatt

Az ár kétágyas elhelyezés esetén érvényes.
Egyágyas felár: 9.900 Ft/fő/4 éj

FÉLPANZIÓS ELLÁTÁS: REGGELI ÉS VACSORA AZ ÁRBAN !

Az erdélyi körút 1. napi programja: Nagyvárad, Bánffyhunyad, Kalotaszeg

6 órakor Budapestről, a Stadionok metróállomástól. Utunk először Nagyváradra vezet. Monostorát I. Szent László Király alapította, aki a Bihari püspökséget is ide telepítette. Aranyozott lovas szobrát a mai napig megcsodálhatjuk a Székesegyház előtt, koponyájának ereklyéjét pedig a templomban őrzik. 5 nap ErdelyA XX. század elején a magyar szellemi élet egyik központja volt. A napjainkra kissé megkopott Emke kávéház falán tábla hirdeti Ady Endre emlékét. Itt találkozott először múzsájával, Lédával is.

Kalotaszeg felé haladva először Bánffyhunyadon állunk meg. A város közepén álló református templom a XIII. században épült román stílusban. A jellegzetes öttornyú kalotaszegi templomban a varrottasokat is megcsodálhatjuk. A piros, kék és fehér cérnával hímzett írásos varrottasok általában növényi motívumokat jelenítenek meg. Utunk ezután Körösfőre vezet. A körösfői református templom virág és égitest motívumokkal díszített kazettás mennyezetének megcsodálása után a kirakodóvásáron nézünk szét. Itt nem csak kalotaszegi varrottasokat, de korondi kerámiákat és Farkaslakán készült gyapjúszőnyeget is árulnak. Ezek után utunk Kalotaszentkirályra vezet. Itt írta Ady Endre a "Kalota partján" című versét. Elfoglaljuk a szálláshelyeinket. Ismerkedés és beszélgetés a magyar családokkal.

2. nap Tordai sóbánya, Kolozsvár

Reggel korán indulunk. Torda legérdekesebb látnivalójához a sóbányához hajtunk. A lélegzetelállítóan mély bánya modern látogatói központként való kialakítása életre szóló élmény. 5 nap ErdelyA Rudolf bányában a falépcsőn haladva lefelé vésett évszámokra lehetünk figyelmesek, melyek az egyes szintek kialakításának időpontját jelzik. A sóbánya egy másik termében pedig önfeledten csónakázhatunk.

A sóbánya megtekintése után, utunk Mátyás Király szülővárosába, Kolozsvárra vezet. Kolozsvár főterét a Szent-Mihály templom gótikus épülete uralja. 5 nap ErdelyMellette Kolozsvár jelképének számító: Mátyás Király lovas szobra csodálható meg, amely Fadrusz János alkotása. Rövid séta után Mátyás Király szülőházát tekinthetjük meg. Ebben a gótikus épületben szállt meg kolozsvári útjai során Szilágyi Erzsébet és szülte meg fiát 1443. február 23-án. A pezsgő város további műemlékeinek megtekintése után visszaszállunk a buszra.
A buszról megtekinthető lesz Erdély egyik legismertebb természeti látnivalója, a Tordai hasadék. A kettéhasadt hegy Szent László legendájához kötődik: a kunok elől menekülő Szent László király mögött a hegy kettéhasadt. Patkójának nyoma még ma is látszik az egyik kősziklán, ez a Patkós-kő.
A program után szállásunkat elfoglaljuk, a következő 3 napot a székelyudvarhelyi háromcsillagos szállodánkban fogjuk tölteni. Megérkezésünk után a hotel wellness részlegében lazíthatunk, ahol többek között pezsgőfürdő és szauna is vár minket.

3. nap Csíkszereda, Csíksomlyó, Törcsvár ?Drakula Kastély

Reggel elsőként Csíkszeredát tekintjük meg. Csíkszereda Csík vármegye (ma Hargita megye) székhelye. Itt a Makovecz templomot tekintjük meg. Majd Csíksomlyó nevű, Somlyó-patak völgyében található városrészt tekintjük meg. Csíksomlyó a katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és a szellemi életének több évszázados központja. 5 nap ErdelyPünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú. A Mária kegyhely templomában elhelyezett híres kegyszobor, a sugárkoszorúval övezett Mária minden pünkösdkor több százezer látogatót vonz. Földgömbön és a holdsarlón áll, feje körül tizenkét csillagból álló glória. A holdsarlón egy emberarc van. Jobb kezében királynői jogart, baljában a gyermek Jézust tartja, mindkét szoboralak fejét korona díszíti. Az aranyozott, festett hársfa szobor eredetileg, a XVI. században, egy szárnyas oltár központi alakja lehetett. Az 1990-es évekre a kegytemplom és a körülötte lévő térség nem tudta már befogadni a több százezerre duzzadt búcsúsok tömegét. Ezért 1993-ban oltáremelvényt építettek a hegy nyergében és azóta oda irányítják ki a keresztaljákat és a zarándokcsoportokat. Az ünnepi szentmise a szabadtéren zajlik.

Csíksomlyói látogatásunk után Törcsvárra vezet utunk, ahol megismerkedhetünk a 100 méteres hegyen álló, rengeteg látogatót 5 nap Erdelyvonzó Drakula-kastéllyal. Az impozáns épületet nem csak a Drakula néven emlegetett Vlad Tepes legendája emelte be a köztudatba -történelemben játszott szerepe éppolyan fontos, mint a bizonytalan lábakon álló rémtörténet. A kastély I. Lajos magyar király engedélyével, 1377-ben épült a mellette elhaladó, fontos kereskedelmi út ellenőrzésére és a havasalföldi román vajdák betörései ellen. Fekvéséből adódóan a nehezen bevehető várak közé tartozott. A 15. században a kastélyt Dracula Gróf -Vlad Tepes -a kegyetlen havasalföldi vajda lakta, aki nem az enyhe büntetéseiről volt híres a törvényszegők és a hazáját fenyegető támadók ellen. A kegyetlen, karóba húzó fejedelem élettörténete szolgált alapul Bram Stoker nagy sikerű, Drakula című regényének, amely már megjelenésekor azonnal bestsellerré vált. A Broadway-n 1927-ben mutatták be Lugosi Béla főszereplésével a Drakula című darabot, amelyet mintegy két évig le sem vettek a színről, mintegy 500 előadást ért meg. Az Universal 1931-ben mutatta be szintén az ő főszereplésével a Drakuláról szóló filmjét, amellyel a színész világhírűvé vált. A kastély ma múzeumként működik, melyben többek között a Gróf életéhez kapcsolódó tárgyak tekinthetők meg. A múzeum mellett pedig egy kis falumúzeum is található.

4. nap Gyergyószentmikós, Gyilkos-tó, Békás szoros, Parajd

Reggelink elfogyasztása után Gyegyószentmiklósra hajtunk, ahol az örmény katolikus templomot tekintjük meg. Miközben a természetes torlasztó partján sétálunk, idegenvezetőnk elmeséli nekünk a Gyilkos-tó legendáját, amely a csodaszép Farkas Eszter történetével indul....
5 nap ErdelyA Gyilkos-tó megtekintése után, buszunkkal megközelítjük a Békás-szorost, amely egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Békás-patak völgyében. A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros -Nagyhagymás Nemzeti Park része. Itt gyalogosan csodálhatjuk meg a hatalmas sziklákat, miközben a kirakodó-árusok portékáját is szemügyre vehetjük.

Miután ámulatba estünk a természet erejétől, visszaszállunk buszunkra és Parajd felé vesszük az irányt. Itt kettő lehetőség tárul elénk. Az egyik a Parajdi sóbánya meglátogatása a másik pedig a Parajdi sószoros gyalogos megtekintése. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótörzs maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységbe gyökerezik. Több száz év kibányászható sóját rejti magába, és ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája. A parajdi sóbánya levegőjének belélegzése kiválóan alkalmas a légúti megbetegedések gyógyítására. Parajd sós fürdője is a gyógyhatásáról híres, a sószoros a mesés sósziklákkal egyedi látványt biztosít. A Parajdi Só-szorosban -ahol a só kibújik az agyagrétegek alól -éles, lándzsahegyszerű tüskék, karr formák csipkéjének látványa fogadja a látogatót. A sós források mentén gyakoriak a sóvirágzások. A karr formákra és a sóvirágzásokra jellemző, hogy nem időtállóak, már az első nagyobb csapadékmennyiség módosítja, eltörli őket, helyükbe pedig újak születnek. A szikes talajon csak gyér, sótűrő növényzet telepszik meg, mint a a sziksófű (Salicornia europaea). Parajd látnivalóinak megtekintése után, visszatérünk szállásunkra.

5. nap Székelyudvarhely, Farkaslaka és Szováta - Medve-tó

Az ötödik és egyben az utolsó napon reggel elhagyjuk szállásunkat és Székelyudvarhelyre utazunk, amely Hargita megye második legnagyobb városa. Székelyudvarhely nem tervszerűen épített,5 nap Erdely fejlesztett város, hanem a Nagy-Küküllő folyó mindkét partján elterülő négy kisebb telep és három falu fokozatos egybeolvadásából nőtt várossá. A városközpontban látható a 2004-ben felavatott Emlékezés Parkja, tizenhárom mondahős, történelmi személy és kiemelkedő erdélyi művész mellszobrával.

Székelyudvarhely rövid megtekintése után, Farkaslakára indulunk, ahol Tamási Áron síremlékét kutatjuk fel. Majd utunkat Korond felé vesszük, ahol mindenki meg tudja vásárolni az erdélyi szuveníreket és az ajándékokat a kirakodó vásárban. Korondon ősi hagyományai vannak a fazekasságnak. Sokan Európa egyik legjelentősebb fazekas központjának tartják. A fazekasság a középkortól nőtt iparággá. 5 nap ErdelyA korondiak máz nélküli edényeknek sokféle változatát készítették, melyek jól bevált főzőedények voltak. A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala (agyag) képezi. Korondon a fazekasok mindig nagy számban éltek, változott számuk az évek folyamán, de a legtöbb fazekas a falu Tószegnek nevezett részén élt, ősi időktől fogva.

Látnivalóink sorát Szovátán fejezzük be. A Görgényi-havasok lábánál fekvő Szováta különleges és romantikus fürdőhely. Nemzetközi hírét a Medve-tónak köszönheti, amely az egyetlen heliotermikus tó Európában. Ez azt jelenti, hogy a tó vizét kizárólag a nap sugarai melegítik át, hőmérsékletét nem termális úton vagy kémiai folyamatokból nyeri. Ezt az egyedülállóan magas sótartalmú vizének és a tetején képződött édesvizű réteg kölcsönhatásának (minden liter víz 250 gr sót tartalmaz) köszönheti. A Medve-tavat méltán nevezik Erdély Holt-tengerének. Ez a természeti ritkaság számtalan betegségre kínál gyógyírt, de nőgyógyászati és mozgásszervi panaszok enyhítésére különösen alkalmas.A tó védelme miatt fürödni csak június végétől szeptember elejéig, akkor is csak korlátozottan, napi néhány órát lehet.
A tó körbesétálása után visszaszállunk a buszra és Budapestre hajtunk. Érkezés a késő esti órákban.

A kiutazáshoz és a szállodába való bejelentkezéshez érvényes kártya típusú személyi igazolvány vagy érvényes útlevél szükséges.

Belépőjegy árak:
Nagyvárad templom: 7 LEI
Bánffyhunyad templom Kb. 2 LEI
Körösfő templom: adomány alapján 2-3 LEI
Tordai sóbánya: 20 LEI felnőtt és 10 LEI gyermek
Gyergyószentmiklós templom 3 LEI
Parajdi sóbánya: 25 LEI
Parajdi sószoros: 4 LEI
Törcsvár Drakula kastély: 35 LEI

Az árak tájékoztató jellegűek!

Vidéki felszállás az M3-as autópálya vonalán Debrecenig, a nagyobb pihenőknél lehetséges:
-Gödöllő Tesco
-Kerekharaszt pihenőhely
-Debrecen, Tesco parkoló
A fentiektől eltérő csatlakozási pontokon is fel tudunk venni utasokat, előzetes egyeztetés után.

Vidéki felszállási kérelmüket a megrendelés után szükséges irodánk felé jelezniük!

Kérdésed van az ajánlatról? Olvasd el az eladó válaszait az eddig beérkezett kérdésekre itt.

Fizetési információk

Elfogadott fizetési módok:

Garancia
Nincsen
Elfogadott fizetési módok
  1. Előre utalás
Kérdésed van az ajánlatról?

Olvasd el az eladó válaszait az eddig beérkezett kérdésekre itt.

Legutóbbi kérdések

Az oldal használatával elfogadod a Felhasználási feltételeinket   •   Eladókra vonatkozó Felhasználási feltételeink   •   Partner regisztráció   •   Affiliate